Musik och stil

Precis som inom de flesta områden präglas även musikens värld av stilar och trender. Genom åren har olika musikstilar kommit att bli en trend också inom modevärlden. Artister som Kurt Cobain, Madonna och Rihanna är bara några av kändisartisterna vars klädstil präglat en hel modescen. I Sverige har Håkan Hellström, Robyn och Zara Larsson stil inspirerat många i sitt klädval.

 

I den här artikeln kikar vi lite närmare på modesvängen inom musikbranschen. Är det viktig för artister att ha en unik stil? Hur kan kläder förmedla musikens budskap? Fortsätt läs så ger vi dig svaren!

Artisters “look” och image

Delar vi upp livet som artist i olika kategorier är det ganska uppenbart att klädstilen har en viss betydelse. En artist behöver någon form av image utifrån vilken publiken har möjligheten att skapa en känsla för både musiken och personen bakom den. En viss musikstil kan ibland kräva en genomtänkt “rekvisita” för att den ska upplevas på rätt sätt. Det kan exempelvis jämföras med kläder och personlighet i vardagen. Den som på helgen trivs att klä sig sportigt men i vardagen har ett arbete som kräver en mer uppklädd klädsel, behöver anpassa stilen. Det franska klädmärket Busnel erbjuder kvalitetsplagg i classic chic stil. En klädstil som passar utmärkt för viktiga möten i eleganta kontorslokaler. Sportiga personligheter kan alltså enkelt anpassa vardagen med rätt kläder. För artisten bidrar en viss typ av kläder till att förmedla musiken i “rätt förpackning”.

En av Sveriges mest folkkära artister är Håkan Hellström. Göteborgsonen har bland annat slagit publikrekord på Ullevi med över 70 000 konsertbesökare. Håkan Hellströms stil gjorde sig tidigt populär bland killar som önskade en lite avslappnad och rockig stil. Hans förkärlek till hattar och hängslen blev en snackis liksom Hellströms olika munderingar. Vem minns inte artistens seglarmundering som ledde till ett anammat seglarmode även i stan.

Robyn och Zara Larsson är två andra svenska artister som under sina karriärer fått titeln modeikoner. Sedan mitten av 90-talet har Robyn gått sin egen väg när det gäller mode och stil. Hon har aldrig varit rädd att sticka ut eller bära upp oprövade trender. Zara Larsson har även hon en utmärkande stil som går hand i hand med hennes popmusikstil. För några år sedan gjorde Larsson ett hyllat samarbete med modekedjan HM.

Internationellt sett är Kurt Cobain ett intressant namn i sammanhanget. Artisten var sångare och gitarrist i det amerikanska rockbandet Nirvana. Hans klädstil skulle då och även i framtiden att bli en slags representation för grunge-kulturen och en motsats till den amerikanska macho-mannen. Den slappa och nästan lite ohyfsade stilen blev en stark kontrast mot 80-talets glamour och färgsprakande palett. Cobains look hämtades från både den kvinnliga och den manliga garderoben. Något som också var revolutionerande och fick många ögonbryn att höja sig.

Kvinnliga artister så som Madonna, Lady Gaga och Beyoncé har alla förmedlat musik via en personlig och unik stil. Artisterna har under sina karriärer påverkat modesvängen och bidragit till trender i butikerna.

mts_blogging