Bandkonflikter

Att få en grupp människor att komma överens och sträva åt samma håll är inte alltid helt enkelt och det gäller också inom musikvärlden. Många stora band har splittrats på grund av konflikter, ofta orsakade av kreativt oliktänkande eller tvister om pengar. Band som The Rolling Stones, som efter nästan 60 år, fortfarande är på tillräckligt god fot med varandra för att kunna spela in ny musik och turnera tillsammans, är sällsynta. Här följer exempel på några musikaliska samarbeten som slutat i interna konflikter.

 

Guns N’ Roses

Axl Rose, sångaren i det klassiska hårdrocksbandet Guns N’ Roses, har kallats en av de svåraste personerna att jobba med någonsin, vilket kanske förklarar varför bandets medlemmar ständigt bytts ut och ersatts under bandets 34-åriga historia. Särskilt infekterat blev hans konflikt med gitarristen Slash, som lämnade bandet på grund av detta. I en intervju kallade Rose sin tidigare bandkollega för “en cancer som behövde skäras bort”, och han har också bestämt hävdat att någon av dem skulle hinna dö innan en återförening skulle kunna bli aktuell. Trots detta återförenades Rose och Slash år 2016, då Slash började turnera med Guns N’ Roses igen.

Oasis

Konflikten mellan brit popbandets frontmän Liam och Noel Gallagher hade pågått sedan de var barn och blev inte mindre komplicerad när de bestämde sig för att starta ett band ihop. År 2009, 18 år efter att bandet bildades, upplöstes samarbetet dem emellan efter ett slagsmål backstage innan en spelning. Bland annat ska Liam ha slagit sönder Noels gitarr, och Noel lämnade bandet samma kväll. Enligt uppgift har de inte pratat med varandra sedan dess.

The Beatles

Kanske världens mest kända band slutade också sina dagar i osämja, framförallt mellan låtskrivarparet Paul McCartney och John Lennon. Vad som gjorde att det började knaka i fogarna är inte helt klart, många menar att det var Lennons fru Yoko Ono som tog för mycket plats och skapade slitningar mellan kvartettens medlemmar, andra hävdar att det bara berodde på att de ville gå sina egna vägar musikaliskt. En annan bidragande orsak kan ha varit att bandets manager Brian Epstein begick självmord 1967 och att man därefter inte kunde komma överens i valet av en ny manager.

Ghost

Ett aktuellt svenskt exempel är hårdrocksbandet Ghost, som blivit ett av det senaste decenniets mest framgångsrika svenska musikexporter. Ghost började som ett anonymt band med okända medlemmar som uppträdde i masker och kostymer, sångaren klädd som en satanistisk påve och resten av bandet som “nameless ghouls”. År 2017 sparkade sångaren alla sina bandkollegor, och i samma veva avslöjades alla medlemmars identiteter då fyra av bandets tidigare medlemmar lämnade in en stämningsansökan mot sångaren, där man bland annat påstod att sångaren behållit alla bandets inkomster för sig själv. De kanske borde ha fakturerat via Frilansfinans.se för att hålla ordning på ekonomin. Ghost har fortsatt släppa ny musik och turnera med inhyrda musiker, men rättstvisten pågår fortfarande.

mts_blogging