Musik om smycken och bling

Vem tycker inte om juveler och bling? Okej då, alla kanske inte gör det, men guld och diamanter är tillräckligt populära för att ha inspirerat en och annan låt genom musikhistorien. I den här artikeln ska vi titta på några av de mest kända exemplen. Om du själv tycker om klassiskt, tidlösa smycken rekommenderar vi ett besök hos Jewelrybox som säljer lyxiga smycken på nätet. I sortimentet finns bland annat smycken från kända designers som Efva Attling, Georg Jensen och många andra. Vad är väl bättre för att komma i stämning för att shoppa smycken än att lyssna på musik som inspirerar till det? Med det går vi över till listan över kända låtar om smycken och bling!

Black Diamond – Kiss

Kiss bör, om inget annat, vara kända som ett av rockhistoriens mest praktiska band. Det finns inte en strof, inte en textrad som det här bandet lagt ner mer möda på än vad som varit absolut nödvändigt. Men om man har så mycket ren talang i ett band som Kiss så duger det alldeles utmärkt. I Black Diamond får vi höra en enkel historia om en man som jobbar hårt för att försörja sig. Vart kommer den svarta diamanten in i bilden? Tja, i det här fallet är den inte så mycket mer än en poetisk bild. “Black diamond” låter snyggt och är en snygg titel. Kiss var ett praktiskt band som sagt.

Take Away – Missy Elliott

Missy Elliott var överallt i början av 00-talet, sedan dess har karriären haltat i någon mån. Delvis på grund av sjukdomar som hindrat henne från att ge musikkarriären hela sin uppmärksamhet. Det har väl i någon mån också gjort att hon fortfarande väntar på det erkännande hennes musikaliska gärning förtjänar.

Material Girl – Madonna

Material Girl från 1985 är kanske den mest materialistiska låten någonsin (inte så förvånande med tanke på titeln). I texten sjunger Madonna om hur hon hellre lever ett liv rikt på materiella tillhörigheter, som smycken och juveler, än kärlek och romantik. Som låt betraktad passade den perfekt in i ett 80-tal som fetischerade rikedomar. Dock får vi nog anta att Madonna i någon mån var ironisk särskilt som hon bara några år senare började intressera sig för österländsk mysticism.

Diamonds Are Forever – Shirley Bassey

Shirley Bassey framförde temat till tre Bond-filmer, Goldfinger, Moonraker och Diamonds Are Forever. Titeln kommer från en slogan som myntades av en copywriter för lite drygt 70 år sedan. Syftet var att skapa en efterfrågan för diamanter som levererades av ett Sydafrikanskt gruvbolag. Det satte sig såpass väl att det sedan blev titeln på för en Bond-film. Varar diamanter verkligen för evigt? Nja, men som ett av världens hårdaste material får man leta efter saker som håller längre.

mts_blogging