Så påverkas vi av musik

Det är väl knappast en nyhet att vi människor påverkas känslomässigt och mentalt när vi lyssnar på musik – alla har väl någon gång känt sig nedstämda när de lyssnar på en sorgsen låt, eller upprymda när de lyssnar på en glad upptempolåt. Denna effekt kan användas till vår fördel – eller emot oss.

Ett exempel på hur vi själva kan använda musikens påverkan på oss till vår fördel är att lyssna på musik när vi tränar. Det finns flera studier som visar att vi inte bara tränar mer effektivt när vi lyssnar på musik, utan att vi dessutom tycker att det känns mindre jobbigt. Extra stor blir denna effekt när vi lyssnar på musik som vi tycker om, men det har en positiv effekt oavsett vilken musik det är. Man ska också satsa på musik som man kan trampa, gå eller lyfta vikter i takt till, om möjligt – då pushar man sig själv att jobba hårdare, visar studierna.

Musik kan också hjälpa oss att koncentrera oss när vi jobbar. Studier visar att människor reagerar olika på att ha musik i hörlurarna när vi ska koncentrera oss – för vissa hjälper det, för andra stjälper det. Men om man jobbar i ett öppet kontorslandskap med många störmoment runtomkring sig kan musiken hjälpa till att stänga ute bruset, så att man kan koncentrera sig på sin uppgift.

Musik kan dock även användas mot oss, genom att manipulera våra känslor. Denna effekt märks till exempel av i filmmusik, där musiken ofta är omärkbar i bakgrunden, men ändå kan röra oss till tårar eller skratt. Denna känslomässiga manipulation pågår dock inte bara i filmens värld, utan också i verkligheten. Ett välbeprövat knep bland affärer och caféer är till exempel att spela musik i bakgrunden för att få kunderna att handla mer, och det finns många studier som visar att vi faktiskt blir mer köpbenägna när vi hör musik samtidigt som vi shoppar. Om man vill undvika denna manipulation gör man därför bäst i att shoppa online – då styr man själv vad man lyssnar på i bakgrunden, och har dessutom chansen att göra bättre fynd än i butik. På Sleepo.se kan man till exempel köpa billiga sängar till priser och med ett utbud som inte finns i verkliga butiker. Sedan kan man sova gott med vetskapen om att man gjorde ett köp efter ens eget huvud.

mts_blogging