Fördelar med att lyssna på musik

Vem gillar inte att lyssna på musik? Vi har alla en favoritgenre. Forskning har visat att vårt mentala och fysiska välbefinnande förbättras av att lyssna på musik.

I själva verket tränas din hjärna av att lyssna på musik på samma sätt kroppen stärks av att träna på gymmet. Närmare bestämt minskar musik blodtryck, smärta och ångest samt förbättrar humör, minne och sömnkvalitet. Härnäst presenteras på ett närmare sätt vilka fördelar som finns av att lyssna på musik.

5 fördelar av att lyssna på musik

1. Musik ökar lyckan. Att lyssna på musik är ett enkelt sätt att få ett känslomässigt lyft. Det tar endast 15 minuter att få en kemisk reaktion som ger en naturlig höjdpunkt när du lyssnar på musik du gillar. Hjärnan släpper nämligen ut dopamin som leder till ökade känslor av glädje, lycka och spänning.

2. Stimulerar din kreativitet. Vanligtvis lyssnar vi på samma typ av musik under hela livet. Experter rekommenderar dock att lyssna på ny och annorlunda musikgenre eftersom det utmanar hjärnan på ett nytt sätt som invand musik inte gör. Från början kommer det kännas konstigt, dock kommer hjärnan efter ett tag börja uppskatta det nya ljudet.

3. Hjälper till att minnas minnen. Om du vill komma ihåg saker från dåtiden kan förutom foton även musik från den tidsperioden hjälpa till. Varför inte införskaffa en begagnad Ipad till dina mor- eller farföräldrar och slå på deras tidstypiska musik från ungdomen? Få dem att lyssna på samma musikband igen för att se hur det för dem tillbaka i tiden.

5. Minskar depression. Musik har en direkt effekt på vårt sinne och kan till och med betraktas som ett antidepressivt medel, dock utan negativa biverkningar. Det här beror på att vissa låtar kan orsaka att kroppen släpper ut serotonin och dopamin i hjärnan, vilka ökar känslan av lycka och välbefinnande. Ytterligare en kemisk reaktion är noradrenalin som ger känslor av eufori.

4. Förbättrar sömnkvaliteten. Omkring en tredjedel av befolkningen lider av sömnproblematik. En lösning på detta är att lyssna på avkopplande musik, gärna klassisk, då detta inom en timme förbättrar sömnen avsevärt jämfört med att inte lyssna. Med denna kunskap är det värt att slå på lite Beethoven eller annan klassisk musik vid läggdags för att få en god sömn.

mts_blogging