Gothmusik

När mörkret faller på hösten och färgerna börjar bli varma på träden samtidigt som vi tampas med halsdukar och yllejackor, ja då är det dags att ta fram spellistan med mörk och gotisk musik. Det är inte konstigt att goth och synth är så populärt på våra nordliga breddgrader eftersom det finns en inneboende melankoli och mörker i vårt klimat. En spellista med gothmusik passar också utmärkt till Halloweenfesten i skiftet mellan oktober och november. Sedan gäller det bara att hitta mörka maskeradkläder som passar till musiken. Själva namnet goth kommer från den gotiska stilepoken som dominerade under 1500-talet. Den gamla gotiska stilen känns igen på spetsiga bågvalv på byggnader, skelettlika strukturer i katedraler och kyrkor samt naturalistiska skulpturer och färgstark bildkonst. Det var också vanligt med blyglasmåningar i starka färger och symmetriska mönster. Gothkulturen inspireras av denna epok inte minst genom klädstilen, och det är vanligt med svart färg på kläderna och detaljer såsom skjortkrås och spetsar. Gothmusiken lär härstamma från punken från början, med band som Joy division och The Cure. Många anser att Bauhaus är det första riktiga gothbandet. Här nedan presenterar vi några av de populäraste gothbanden.

 

  • Bauhaus bildades 1978 och bestod av Peter Murphy, Chris Barber, David J, Daniel Ash och Kevin Haskins. Deras musik kan beskrivas som mörk och experimentell och de blandade gärna olika genrer. Deras musik brukar klassificeras som goth-rock.
  • The Sisters of Mercy bildades 1980 och bestod av Andrew Eldritch, Chris Catalyst och Ben Christo. Deras musik brukar också klassificeras som goth-rock, och man kan beskriva den som väldigt mörk, rytmisk och melodisk med ett lite långsammare tempo. Sångaren Eldritch har en väldigt mörk röst. Något som också karaktäriserar bandet är att de använder trummaskiner.
  • Cortex bildades 1980 och bestod bland andra av frontfiguren Freddie Wadling som är en hyllad och folkkär svensk musiker som nyligen gick bort. Musiken är ibland mörk, inte sällan med lite surrealistiska och energirika inslag och texterna är poetiska. Musiken innehåller ofta piano, slaginstrument och synthstråkar.
  • Siouxsie and the Banshees bildades 1976 och bestod av bland andra frontfiguren Siouxsie Sioux. En av deras mest kända låtar är “The passenger”, som de flesta nog skulle känna igen från radion. De spelade ofta lite mer fartfyllda låtar med ett alldeles eget sound som inte minst kommer sig av sångerskans särskilda röst, som samspelar med instrumenten i bandet.
  • Joy division bildades 1976 och bestod av Ian Curtis, Stephen Morris, Bernard Sumner och Peter Hook. Detta band har ett typiskt brittiskt sound och låtarna är ofta ganska deppiga, men inte desto mindre älskade. En låt som har varit omåttligt framgångsrik är superhiten “Love will tear us apart”, som till och med blivit framröstad som världens bästa singel av tidningen NME. Låten släpptes en månad efter att sångaren Ian Curtis begått självmord.
mts_blogging