Vilket instrument ska du spela?

Kanske funderar du på att börja spela något musikinstrument – det där med att spela i band verkar ju så himla roligt. Tanken på att få stå på scen med alla blickar riktade mot dig känns så lockande att det smyger sig in i dina tankar varje dag. Eller kanske är det så att du inte alls vill stå i centrum men att det där med att stå på scen känns ganska lockande ändå? Musiker kommer i många former: extroverta, introverta, exhibitionistiska, glada, sorgsna, eftertänksamma, dumma… You name it. Men vad ska du egentligen spela för instrument? Det finns ju några stycken att välja på, fem-sex stycken om vi håller oss inom ramarna för ett vanligt rockband – vilket vi gör här. Låt den här artikeln hjälpa dig!

  • Sång – Att sjunga är valet för dig som trivs med att stå i centrum. Du har inte heller några problem med att göra bort dig emellanåt. Om du har poetiska ambitioner är det en klar fördel, traditionen bjuder att du gärna får tycka om alkohol också. Mycket alkohol.
  • Gitarr – Arbetsuppgifterna inkluderar att stå bakom sångaren och sura över att det borde vara du som står längst fram. Som gitarrist kan dina ambitioner vara intellektuella snarare än poetiska. Var beredd på att skriva merparten av låtarna samtidigt som många kommer att tro att sångaren har skrivit dem.
  • Bas – Är du en laidback person som tycker om att märkas snarare än synas? Är du bra på att medla mellan egocentriska sångare och odrägliga gitarrister? Då är bas instrumentet för dig! Du kommer att spela en väldigt viktig roll i bandet utan att någon egentligen kommer att bry sig om dig. Det är ett otacksamt jobb men någon måste göra det.
  • Trummor – Det där med skolan var aldrig någonting för dig. Samtidigt är du väldigt social och begåvad med ett osvikligt sinne för timing. Du står ofta i centrum i sociala sammanhang men trivs med att sitta längst bak på scenen – du är bandets hjärta och du vet om det. Ett grundläggande krav är att du trivs med fysiskt arbete.
  • Piano/orgel – Du är en mild själ, verserad och intellektuell. Var beredd på att plugga mycket musikteori. Som pianist/organist är det ditt jobb att hålla dina bandkamraters märkligaste musikaliska idéer på rätt sida om galenskapen – att rätta till konstiga tonartsbyten kommer att vara en av dina arbetsuppgifter.
  • Synth – Är det någon skillnad mellan synth och piano/orgel undrar du? Det är det. De är förstås lika på många vis men synth ställer annorlunda krav på dig som person. Här är det framför allt viktigt att du trivs med att ha tråkigt. Du är en person som trivs med att pilla i timtal med saker som de flesta dödliga tycker är urtråkiga, du bör därför också vara helt okej med att ingen annan i bandet någonsin riktigt kommer att förstå vad du gör.
mts_blogging