Drömpop – en sömnig genre

Drömpop, eller dream pop, är en subgenre till alternativ rock. Anledningen till att genren inte kallas ”drömrock” är att den musikaliskt är betydligt närmare popen (och då särskilt indiepopen) än rocken, med mjuka melodier och ett sensuellt och nästan sömnigt sound. Precis som namnet antyder är det med andra ord en drömsk musikgenre, som ger lyssnaren en känsla av lugn. Ofta är melodin till och med underordnad atmosfären, som skapas genom olika lager av ljud. Genren är närbesläktad med flera andra subgenrer till rock och pop, som ambient, shoegazing och psykedelisk rock.

Termen ”dream pop” på engelska myntades på 1980-talet av Alex Ayuli, en av medlemmarna i den brittiska duon som utgjorde AR Kane. Han använde termen för att beskriva deras egen musik, men den kom senare att användas för att referera till genren shoegazing, när det växte fram i Storbritannien. Under 1990-talet var de två termerna (shoegazing och dream pop) därför mer eller mindre synonyma – dream pop användes mer i USA och shoegazing i Storbritannien, men de syftade i princip på samma typ av musik.

Ett band som ofta nämns i samband med drömpopen är Cocteau Twins. De var ett skotskt rockband (som egentligen inte var tvillingar, utan bestod av en trio) som var aktiva mellan 1979 och 1997. Under tidigt 1980-tal antog deras musik den eteriska ton som senare kom att förknippas med just drömpopen. Ytterligare ett band som var viktigt för drömpopens utveckling var The Velvet Underground, som experimenterade med repetitioner, ton och struktur, snarare än konventionella melodier. Redan deras album från 1970, All Things Must Pass, har av vissa musikjournalister i efterhand sagts vara en av influenserna för drömpopen.

Om du älskar den lågmälda och sömniga känslan hos drömpop, och vill att ditt hem ska vara lika lugnande och avslappnande, är ett bra inredningsknep att använda ljusa och avslappnande nyanser, som ljusblått och lavendel. Det kan också vara ett bra grepp att använda mycket textilier i inredningen, eftersom det ger ett mjukt och drömskt intryck. Du hittar alla textilier du kan behöva, från gardiner och mattor till kuddar och plädar, hos Jotex. Om du dessutom använder en Jotex-rabattkod från Kampanjjakt.se kan du få dem till ett billigare pris, och därmed ha råd med ännu mer drömsk inredning.

mts_blogging