Beach Boys

Jag skrev för ett tag sedan om bandkonflikter och listade då olika band som i hög utsträckning präglats av stök. Jag glömde dock ett alldeles uppenbart exempel, The Beach Boys. Det Los Angeles-baserade bandet har under hela sin karriär varit en virvelvind av konflikter.

En stor del av konflikterna i Beach Boys bottnade, som så ofta är fallet, i kreativa skillnader. På ena sidan stod bandets huvudsaklige musikaliska kreatör, Brian Wilson. På andra sidan stod sångaren och textförfattaren Mike Love. Bandet slog igenom med några lättsamma låtar om surf och nöjesliv i början av 1960-talet. Mot mitten av decenniet började dock Wilson skriva alltmer ambitiösa låtar, ett musikskapande som kulminerade på albumet Pet Sounds 1966. Om du inte redan hört Pet Sounds så tycker jag definitivt att du ska ge albumet en chans. Köp hörlurar till din mobil på https://www.teknikdelar.se/, de har ett brett sortiment av lurar av hög kvalitet som gör att du inte missar en enda detalj i musiken.

Brian höjde ambitionsnivån ytterligare till albumet som var tänkt att följa på Pet Sounds, Smile. Här gick han dock enligt Mike Love för långt. I Loves mening började Wilson skriva icke-kommersiell hippiemusik. I något sammanhang ska han ha sagt till Brian “Don’t fuck with the formula Brian” eller något liknande. Han hade onekligen en poäng. Vid det laget hade Beach Boys mest kommersiella era passerat och de skulle aldrig nå samma höjder igen.

mts_blogging