Hur jag upptäckte “Muse”, ett engelskt rockband

Bildades 1994

Muse är ett rockband från Teignmouth, Devon i England. Bandets medlemmar är Matthew Bellamy (sångare, piano och gitarr), Chistopher Wolstenholme (sång och bas) och Dominic Howard (trummis). De är kända för sina extrema spelningar och för att kombinera olika genrer med varandra. Bandmedlemmarna är kompisar sedan barnsben, då de alla flyttade till Teignmouth.

Dominic var trummis i bandet Carnage Mayhem och Matthew var där gitarrist och pianist, men bandet splittrades. Då Chris började spela med dem bytte de namn till Rocket Baby Dolls och ställde upp i musiktävlingen Battle of The Bands. De ansåg sig själva som dåliga och trodde sig inte ha en chans att vinna, men de vann tävlingen och fick ett större självförtroende. Nu ändrade de bandets namn till Muse.

Trögt i början

Det tog några år innan de fick sitt första kontrakt. Det var förlaget Mushroom Records som släppte deras första album Showbiz och snart var de välkända och blev utsedda till årets nykomling. År 2001 kom nästa skiva som heter “Origin of Symmetry” med hits som “Plug in Baby”. Sen kom liveplattan “Hullabaloo”, därpå “Absolution”, 2006 släpptes “Black Holes and Revelations”, sedan livealbumet “HAARP” och 2009 kom ” The Resistance” som var egenproducerad. “The 2nd Law” (2012), “Drones” (2015) och “Simulation Theory (Super Deluxe)” (2019). Är i princip alla deras studioalbum.

Muse musikstil

Muse är verkligen ett unikt band när det gäller deras stil. De kombinerar elektronisk musik med klassiska stycken och vanlig rockmusik. Säg en musikstil och Muse har varit där och petat… såsom till exempel hårdrock, opera, R´N´B och så vidare. I väldigt många olika former är deras musik ofta bombastisk, något som inte älskas av alla. Många har förväxlat Muse med Radiohead, på grund av Matthews röst som är lite lik Thom Yorke, sångaren i det bandet. Men Matthews egna förebild är Jeff Buckley. Matthew utmärker sig med sång i falsett och långa vokaler.

Då han har ett stor variation på sin röst kan han förmedla sång till känslor på allra bästa sätt. Personligen tycker jag att Muses musik passar bäst i ett par hörlurar eller på hög volym. Behöver du hitta nya hörlurar eller högtalare är www.advized.se en riktigt bra sida. För det var så jag upptäckte Muse en dag för många år sen.

Dagen då jag upptäckte Muse

På den tiden arbetade jag på ett stort mejeri på min födelseort. Vi producerade grön mellanmjölk och tog emot färdigpackade rullpallar och skickade in dem till kyllagret, en arbetsstation som under fullproduktion krävde minst tre personers konstanta arbete och uppmärksamhet. Där i produktionen stod jag med mina hörlurar och halvt lyssnande på något radioprogram. Efter en stunds prat spelade de låten “Unintended” från den då enda skivan med Muse, Showbiz. Jag blev som paralyserad och var bara tvungen att släppa allt och gå undan för att verkligen kunna koncentrera mig på den otroliga upplevelsen av Matthews röst. Jag fick ståpäls på hela kroppen, en av mina starkaste musikupplevelser någonsin.

När jag vände mig om så sprutade mjölken på rullbanden…

mts_blogging